general-image

Διεθνές Συνέδριο HANNAH: Αποδομώντας τους Αντισημιτικούς Μύθους στην Ευρώπη

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι το Διεθνές Συνέδριο HANNAH υπό τη διοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με σχεδόν 100 συμμετέχοντες στο Ιωνικό Κέντρο στις 10 & 11 Νοεμβρίου 2022. Το συνέδριο συντονίστηκε από τη Διεθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου, Ζανετ Μπαττινού,  και χαιρετισμούς απήθυναν ο Μαργαρίτης Σχινάς (Αντιπρόεδρος της ΕΚ για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, μέσω βίντεο), ο Γιώργος Καλαντζής (Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Υπουργείο Παιδείας), ο Δρ. Ernst Reichel, (Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας), ο Artur Lompart (Πρέσβης της Πολωνίας), Γιώργος Πολυδωράκης (Επικεφαλής Ελληνικής Αντιπροσωπείας IHRA), ο James Morrison (Πολιτικός Πρόξενος της Πρεσβείας των ΗΠΑ) και ο Λεόν Σαλτιέλ (Εκπρόσωπος στον ΟΗΕ και την UNESCO και Συντονιστής για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού στο World Jewish Congress, μέσω βίντεο).

Το Διεθνές Συνέδριο HANNAH περιλάμβανε λεπτομερή παρουσίαση του έργου HANNAH και των καινοτόμων αποτελεσμάτων του από όλους τους εταίρους του έργου (Μυρτώ-Έλενα Περτσινίδη/Jugend- & Kulturprojekt e.V., Miško Stanišić & Nevena Bajalica/Terraforming, Anna Wencel/Galicia Jewish Museum, Vassiliki Chatzipetrou/Readlab, Αλεξάνδρα Πατρικίου και Ελένη Κουκή/Eβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και Katja Grosse & Fabian Rühle/Centropa), καθώς και πολυάριθμες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και προβολή του ντοκιμαντέρ HANNAH (Επεισόδιο για την Αθήνα), ξενάγηση στη Συναγωγή και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, περιήγηση στην αρχαία Αθήνα και ξενάγηση στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και το Μουσείο της Ακρόπολης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν διαλέξεις για τον ελληνικό εβραϊσμό και τις πτυχές του αντισημιτισμού, καθώς και να ακούσουν συναρπαστικές ιστορίες ζωής δύο εβραϊκών οικογενειών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι νικητές του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού Νέων HANNAH. Με αυτό το πολύπλευρο πολιτιστικό πρόγραμμα, το Διεθνές Συνέδριο HANNAH στην Αθήνα είχε ως κύριο στόχο να αναδείξει το τοπικό ιστορικό πλαίσιο και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου HANNAH, καθώς και να ενισχύσει την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Στο τέλος του Συνεδρίου εκφράστηκαν θετικές εντυπώσεις σχετικά με την ποιότητα των διαλέξεων και τα αποτελέσματα του προγράμματος. Ακόμη, εκφράστηκε μεγάλος ενθουσιασμός για την έκθεση με τις προφορικές μαρτυρίες, που πραγματοποιείται στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Μέσω αυτής της έκθεσης, όλοι οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν «ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία που περιλαμβάνει μνήμες, περηφάνια, δάκρυα, πόνο, αγωνία, θάνατο, αλλά και σεβασμό και ελπίδα για τη ζωή. Ένα ταξίδι που πονάει, κάθε φορά που κάποιος αποφασίζει να το επαναλάβει».