general-image

ХАНА међународна конференција: Изазови и разоткривање антисемитских митова у Европи

Са поносом објављујемо да је 10. и 11. новембра 2022. године у Атини одржана завршна конференција ХАНА у организацији Јеврејског музеја Грчке са скоро 100 учесника у Јонском центру (Ionic Center). Конференцију је модерирала директорка Јеврејског музеја Грчке гђа. Жанет Батину (Zanet Battinou), а  добродошлицу су пожелели Маргаритис Шинас (Margaritis Schinas) (потпредседница ЕК за промовисање европског начина живота, путем видео поруке), Георг Каланцис (George Kalantzis)  (генерални секретар за верска питања, Министарство образовања Грчке), њихове екселенције, др Ернст Реихел, (Ernst Reichel) (амбасадор Савезне Републике Немачке) и Артур Ломпарт (Artur Lompart)(амбасадор Пољске), Георг Полидоракис (George Polydorakis) (шеф грчке делегације ИХРА), Џејмс Морисон (James Morrison) (политички конзул Амбасаде САД) и Леон Салтиел (Leon Saltiel) (представник УН у Женеви,представник Унеска и координатор за борбу против антисемитизма при Светском јеврејском конгресу, путем видео поруке).

Финална конференција је била сачињена од низа активности. Партнери пројекта (Мирто Хелена Перциниди (Myrto-Helena Pertsinidi) из организације Омладински & културни пројекат – ЈКПеВ,, Мишко Станишић и Невена Бајалица из Тераформинга, Ана Венцел (Anna Wencel) из Јеврејског музеја Галиција, Василики Хаџипетру (Vassiliki Chatzipetrou) уз компаније “Readlab”, Александра Патрикију (Alexandra Patrikiou) и Елена Куки (Eleni Kouki) из Јеврејског музеја Грчке и Катја Грос Сомер (Katja Grosse) и Фабијан Руле (Fabian Rühle) из Центропе) су детаљно представили ХАНА пројекат и његове иновативне резултате. Учесници су присуствовали и пројектовању ХАНА документарног филма (епизода о Атини), вођеном обиласку синагоге и меморијалних места Холокауста, пешачкој тури по древном центру престонице и обиласку Јеврејског музеја Грчке и Музеја Акропоља. Учесници су имали задовољство да присуствују предавањима о историји и култури грчких Јевреја и аспектима антисемитизма, као и да чују фасцинантне животне приче две јеврејске породице током 20. века. Представљени су и победници ХАНА такмичења за младе из сваке земље. Овим вишеструким културним програмом, завршна конференција у Атини имала је за циљ да истакне локални историјски контекст и представи резултате ХАНА пројекта, као и да ојача борбу против антисемитизма.

На крају конференције, изнети су позитивни утисци о квалитету предавања и резултатима програма. Такође, исказан је велики ентузијазам за изложбу усмених сведочанстава одржану у Јеврејском музеју Грчке. Кроз ову изложбу сви посетиоци имали су прилику да сведоче „путовање кроз време и историју које обухвата сећања, понос, сузе, бол, муку, смрт, али и поштовање и наду у живот. Путовање које боли сваки пут када неко одлучи да га понови”