general-image

Конференције у Србији

Тераформинг је у од 16. до 19. јуна организовао интернационалну конференцију у оквиру манифестације Нови Сад: Европска престоница културе кроз неколико догађаја. Првог дана програма, 16. јуна, координатор пројекта Мирто Хелена Пертсиниди (Myrto-Helena Pertsinidi) из организације ЈКПеВ (Омладински Културни пројекат) представила је ХАНА пројекат и његове продукте током те пројективања  епизода ХАНА документарног филма. Током те вечери, учесници су имали прилике да упознају представнике ХАНА пројектних партнера и сазнају више о овом пројекту и његовим продуктима. У следећим данима, организовано је неколико панел дискусија којима је модерирао Мишко Станишић, директор Тераформинга, а у којима су учествовале и колеге из партнерских институција, као што су: Ана Венцел (Anna Wencel) из Музеја Галицијских Јевреја, Стефан Меј (Stefan May) из организације ЈКПеВ,  др Александра Патрикију (Alexandra Patrikiou) из Јеврејског музеја Грчке и Катја Грос Сомер (Katja Grosse-Sommer) из Центропе.

Било је учесника од 20 до 71 године. Млади су углавном били студенти који су се посебно интересовали за ову тему. Већина учесника су били историчари или активисти невладиних организација и удружења, али смо у публици имали и уметнике, истраживаче, новинаре, архивисте и едукаторе. Током презентације ХАНА пројекта имали смо 26 учесника, а до краја догађаја свих  дана имали смо укупно око 80 учесника.

Тераформинг је 21. августа организовао националну конференцију у Архиву Војводине. Након свечаног пријема, директор организације Тераформинг, Мишко Станишић, представио је ХАНА пројекат и ехове продукте, а пројектоване су и епизоде ХАНА документарног филма, укључујући и премијерно пројектовану епизоду о јеврејској заједници у Новом Саду. Учесници су имали прилике да науче више о ХАНА продуктима и да се упознају са члановима јеврејске заједнице.

На конференцији је било око 45 учесника, од тога преко 30 су били наставници из целе Србије, као и представници локалне јеврејске заједннице, представници српске ИХРА делегације, архивисти, новинари и други.

Председник српске ИХРА делегације и државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Старовић обратио се учесницима током поздравним говором, нагалашавајући важност рада на едукацији о Холокаусту и подизању свести  о антисемитизму.